Вижте какви са другите решенията: Министерският съвет предлага полковник Любомир Монов

...
Вижте какви са другите решенията: Министерският съвет предлага полковник Любомир Монов
Коментари Харесай

Премиерът Денков ще води българската делегация на срещата на върха на НАТО. Ето какво още реши МС днес

Вижте какви са другите решенията:

 

Министерският съвет предлага полковник Любомир Монов краткотрайно да извършва длъжността шеф на дирекция „ Отбранителна политика и обмисляне “

Министерският съвет одобри Решение за предложение до Президента на Република България за издаване на декрет, с който да назначи полковник Любомир Монов за краткотрайно изпълняващ отговорностите на вакантната служба шеф на дирекция „ Отбранителна политика и обмисляне “, считано от 28.06.2023 година, до назначение на титуляр, за период не по-дълъг от една година.

 

Правителството отдръпва Програмата за вложения в защитата до 2032 година, импортирана от служебния кабинет за одобрение от Народното събрание

 

Министерският съвет одобри решение за отдръпване на Програмата за вложения в защитата до 2032 година, импортирана от служебното държавно управление за одобрение от Народното събрание.

 

С решението се отдръпват и други два акта на служебния кабинет, импортирани за разглеждане в Народното събрание. Те са свързани с установяване на военни формирования и структури за допълнение на въоръжените сили във военно време и за установяване числеността на запаса на въоръжените сили, както и с предложение до Народното събрание за одобрение на Допълнително съглашение сред Министерството на защитата на Република България и Министерството на защитата на Украйна за изменение на Споразумението сред Министерството на защитата на Република България и Министерството на защитата на Украйна по отношение на безплатно даване на въоръжение, техника и муниции, подписано на 5 декември 2022 година

 

До избирането на постоянен кабинет импортираните за утвърждение решения на служебния кабинет не са прегледани от Народното събрание. Предвид избора на постоянно държавно управление на 6 юни 2023 година е належащо известно време за задълбочено запознаване на новото политическо управление в Министерството на защита със наличието на препоръчаните решения, в което то да направи своите разбори и вероятно да нанесе промени в създадените към този момент документи.

 

България се причисли към Разширеното отчасти съглашение на Съвета на Европа за Регистър на вредите, породени от Руската федерация против Украйна

Министерският съвет одобри Решение, с което утвърди присъединяване на Република България в Разширеното отчасти съглашение на Съвета на Европа за Регистър на вредите, породени от Руската федерация против Украйна.

 

Създаването на Регистър на вредите бе измежду решенията , признати на Срещата на държавните и държавните ръководители на страните - членки на Съвета на Европа на 16 и 17 май в Рейкявик, Исландия.

 

Регистърът ще прави вписвания на вредите, включително и морални , породени вследствие на експанзията на Руската федерация против Украйна на всички наранени физически и юридически лица, както и на страната Украйна, нейните районни и локални управляващи. Седалището на Регистъра ще бъде ситуирано в Хага, Кралство Нидерландия, като ще има и офис в Киев, Украйна.

 

МОН и Изпълнителната организация „ Програма за обучение “ ще си сътрудничат с Организацията за икономическо съдействие и развиване

 

Правителството утвърди план на Споразумение за многогодишна поддръжка за осъществяване на Плана за оценка на Програма „ Образование “ 2021-2027 година сред Министерството на образованието и науката на Република България, Изпълнителната организация „ Програма за обучение “ и Организацията за икономическо съдействие и развиване.

 

Правителството упълномощи министъра на образованието и науката и изпълнителния шеф на Изпълнителната организация „ Програма за обучение “ да подпишат Споразумението, като се планува поддръжката да продължи до края на 2029 година

 

Организацията за икономическо съдействие и развиване ще даде поддръжка на Министерство на образованието и науката и на Управляващия орган на Програма „ Образование “ 2021-2027 година посредством извършване на активност „ Многогодишна поддръжка за осъществяване на Плана за оценка на Програма „ Образование “, като част от работната и бюджетната си стратегия в поддръжка на просветителната политика и прегледите на осъществяването на членовете и на страните, които не са членки на Организацията за икономическо сътрудничество и раз.

 

Общата стойност на поддръжката е в размер на 4 345 000 евро (четири милиона триста четиридесет и пет хиляди евро). Средствата ще бъдат обезпечени от Европейския обществен фонд плюс и национално съфинансиране по Програма „ Образование “ 2021-2027 година, Приоритет 4 „ Техническа помощ “.

 

Кабинетът утвърди резултатите от присъединяване на България в Съвета по обучение, юноша, просвета и спорт на Европейски Съюз

 

Министерският съвет утвърди резултатите от присъединяване на България в постоянното съвещание на Съвета по обучение, юноша, просвета и спорт на Европейски Съюз, което беше извършено на 15-16 май 2023 година в Брюксел.

 

В раздел „ Младеж “ главната тематика беше гарантирането на приобщаването на младежите към обществата на Европейски Съюз с акцент върху приобщаването на младите украинци. В България националните стратегии за младежта са съобразени с възрастта на младежите. На национално равнище има благоприятни условия за директно присъединяване на младежите в процесите на взимане на решения по разнообразни въпроси, касаещи политиката за младежта. В страната се работи интензивно за консолидираното на възпитаници и студенти - бежанци от Украйна

 

Министрите на спорта на страните членки на Европейски Съюз организираха спор на тематика „ Гарантиране на спазването на правата на индивида при организирането на огромни интернационалните спортни събития “, а в раздел „ Култура и аудиовизия “ Съветът утвърди Заключения по отношение на застрашените от риск и разселени актьори. Председателството показа отчет по напредъка на Регламент по отношение на Европейския акт за свободата на медиите. България поддържа предлагането на Европейската комисия за основаване на обща европейска рамка за медийните услуги в границите на вътрешния пазар посредством Европейския акт за свободата на медиите.

 

В раздел „ Образование “ Съветът на министрите на образованието утвърди Резолюция по отношение на европейското пространство за обучение (ЕПО): взор към 2025 година и Заключения по отношение на по-нататъшните стъпки за преобразяване на автоматизираното взаимно признание в образованието и образованието в действителност.

 

Съветът на Европейски Съюз организира спор на тематика „ Четенето и неговото значение за ученето, равнопоставеността и дейното присъединяване в обществото “. България показа разнообразни начинания за поощряване на четенето, за обезпечаване на елементарен достъп до книги и библиотеки, обогатяване на учебните библиотеки, основаване и поддържане на библиотеки в класните стаи, както и за повишение квалификацията на педагогическите експерти и осъществяване на курсове за придобиване на компетентности със особено внимание към ограмотяването на възрастни.

 

България поддържа самодейността „ Ден на европейските създатели “ и разширението й посредством основаване на годишен Конкурс под надпис „ Предизвикателството за четене “ в границите на страните от Европейски Съюз с друга тема всяка година и привличането на необятен кръг от европейски създатели и учебни заведения по разнообразни тематики.

Одобрен е отчетът с резултатите от постоянното съвещание на Съвета ЕКОФИН

Правителството утвърди отчет с резултатите от постоянното съвещание на Съвета на Европейски Съюз по стопански и финансови въпроси (ЕКОФИН), което се организира на 16 май 2023 година в Брюксел.

 

Съветът реализира общ метод по Директивата по отношение на административното съдействие в региона на данъчното облагане (DAC8). Предложението за директивата вкарва правила за автоматизиран продан на информация за преводи с криптоактиви, както и на друга информация, която е от голяма важност за данъчните управляващи. То ще сложи Европейски Съюз на водещо място в света при въвеждане на интернационалните стандарти за бистрота и продан на информация в данъчната област, ще се понижи рискът от отбягване и отклоняване от данъчно облагане и от данъчни измами.

Министрите обмениха отзиви по предложенията за обзор на рамката за ръководство на банковите рецесии и за гарантиране на депозитите, както и настоящото положение на Механизма за възобновяване и резистентност, за провокациите и опциите, свързани с неговото използване.

 

Участниците в съвещанието разискаха икономическото и финансово влияние на експанзията на Русия против Украйна, с акцент върху вероятното заобикаляне на глобите от позиция на митниците.

 

Министерският съвет утвърди позицията на България по дело С-186/23 пред Съда на Европейския съюз

 

Министерският съвет одобри протоколно решение за одобрение на позиция на Република България по дело С-186/23 пред Съда на Европейския съюз. Делото е формирано във връзка нетранспониране в планувания период до 7 юни 2021 година на Директива (ЕС) 2019/790 на Европейския парламент и на Съвета от 17 април 2019 година по отношение на авторското право и сродните му права в цифровия обединен пазар и за изменение на наставления 96/9/ЕО и 2001/29/ЕО.

 

В позицията се показва, че все още планът на Закон за изменение и допълнение на Закона за авторското право и сродните му права, транспониращ Директива (ЕС) 2019/790, е импортиран за разглеждане в Четиридесет и деветото Народно заседание.

 

Подчертава се, че след приемането и обнародването му в „ Държавен вестник “ актът ще бъде нотифициран в базата данни за националните изпълнителни ограничения.

Изтъква се, че форсмажорни условия, като световната пандемия от COVID-19 и политически нестабилната конюнктура, основала се в страната след предварителното разформироване на няколко поредни състава на Народното събрание, са главните фактори, съдействали за забавеното транспониране.

 

Посочва се, че неналичието на законодателен орган, който да се конституира и да продължи да работи в период, задоволително дълъг, с цел да бъде в положение да одобри каквито и да е закони, е обективно събитие, препятстващо транспонирането на европейските актове.

 

В осъществяване на решението на Министерския съвет ще бъде направена писмената отбрана по делото, която следва да бъде показана пред Съда на Европейския съюз.

 

Одобрени са резултатите от извършеното съвещание на EPSCO, част „ Здравеопазване “

 

Министерският съвет утвърди резултатите от постоянното съвещание на Съвета на Европейския съюз по претовареност, обществена политика, опазване на здравето и потребителски въпроси (част „ Здравеопазване “) /EPSCO/, който се организира на13 юни 2023 година в гр. Люксембург, Велико херцогство Люксембург.

 

Министрите организираха спор по тематиката „ Укрепване на фармацевтичната екосистема в поддръжка на конкурентоспособността и справедливия достъп до лекарствени артикули “. България акцентира, че приемането на централизирани решения на равнище Европейски Съюз би трябвало да бъдат съпроводени с деликатна оценка на въздействието за обективен баланс на ползите - изключително за страни с невисок Брутният вътрешен продукт, при отчитане на другата вероятност на страните членки, потребностите и ресурсите, които всяка страна има и вероятните решения в народен проект. Ценен и назидателен в това отношение е опитът със взаимни процедури за ваксини за COVID-19.

 

В рамките на съвещанието делегациите одобриха Препоръка на Съвета за надграждане дейностите на Европейски Съюз за битка с антимикробната устойчивост в подтекста на метода „ Едно здраве “. Бе реализирано единодушие по общата позиция (общ подход) по отношение на плана на Регламент за таксите и данъците, дължими на Европейската организация по медикаментите. Шведското председателство на Съвета на Европейски Съюз показа два отчета за напредъка на преговорния развой по предпочитаните законодателни досие в бранша на опазването на здравето.

 

В рамките на работен обяд министрите разискаха тематиката, обвързвана с предотвратяването на самотата и ограниченията за поощряване на психологичното здраве.

В допълнение, в границите на двустранен диалог с господин Йоханес Раух, министър на опазването на здравето на Австрия, беше доказана поддръжката на австрийския министър за присъединението на България към Шенгенското пространство.

 

Одобрена е позицията на Република България за идното съвещание на Съвета на Европейски Съюз по земеделие и риболовство

 

Правителството утвърди позицията на Република България за идното съвещание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и риболовство, което ще се организира на 26 - 27 юни 2023 година в гр. Люксембург, Велико херцогство Люксембург.

 

Очаква се министрите на земеделието на страните членки да проведат полемика въз основа на Доклада за напредъка по плана за Регламент по отношение на устойчивата приложимост на артикули за растителна отбрана. Република България, счита че отчетът за напредъка отразява изцяло развиването на обстановката.

 

Очакваме скоро Комисията да показа своята спомагателна оценка на влияние, с цел да може да бъде възобновено разискването на основните тематики от досието, засягащи правнообвързващите цели за понижаване използването на продуктите за растителна отбрана.

 

Целите за понижение на артикули за растителна отбрана следва да бъдат реалистични, използвани на процедура, научно и стопански обосновани и да взимат поради националните начинания и постигнатите до момента резултати в страните членки, агрономическите и климатични условия, статута на вредителите, структурата на културите и равнището на пестицидите, употребявани на култура/хектар. За осъществяване на заложените в Европейския зелен пакт цели по отношение на пестицидите е належащо за земеделските стопани да бъдат обезпечени задоволително ефикасни, безвредни и налични други възможности на химичните артикули за растителна отбрана, които към сегашния миг не са задоволителни.

 

По отношение на обвързваните с търговията въпроси на селското стопанство, Република България смята, че стремежът към балансираност в комерсиалните договаряния ще докара до изгоди освен за Република България и Европейски Съюз като цяло, само че в последна сметка ще способства за ефикасни и обективни резултати за всички договарящи страни. Смятаме, че при импорт на селскостопански артикули в Съюза от трети страни, следва да бъдат спазвани идентични на високите стандарти на Европейски Съюз, с които европейските производители се преценяват, в региона на околната среда, хуманното отношение към животните, здравето на растенията и ветеринарните условия.

 

В региона на рибарството се чака Комисията да показа на министрите своето Съобщение за настоящото положение на общата политика в региона на рибарството и консултация по отношение на опциите за лов на риба за 2024 година

 

При определянето на риболовните благоприятни условия за 2024 година в Черно море, Република България ще упорства да бъдат взети поради решенията, които ще бъдат признати на годишната среща на Генералната комисия по риболовство за Средиземно море през ноември. Считаме, че използването на уравновесен и равномерен метод за Черно море е вярната формула за реализиране на мечтаните резултати и преследвани цели, поради действителната обстановка в района и каузи на риболовния флот на Европейски Съюз в този морски басейн.

 

Най-сериозните старания следва да продължат да бъдат ориентирани към използването от всички крайбрежни страни на обединен модел на ръководство на риболова, осигуряващ дълготрайна сигурност и предвидимост за бранша.

 

Отново в региона на рибарството се чака министрите да одобрят Заключенията по отношение на пакета за политиката в региона на рибарството — за резистентен, постоянен и конкурентоспособен бранш на рибарството и аквакултурите.

 

Страната ни може да прояви еластичност и поддържа плана на Заключения по пакета от ограничения в региона на рибарството. За нас е значимо да се подчертае, че някои от задачите в пакета са прекомерно амбициозни и/или неприложими за Черно море, поради спецификата на рибарството, нуждата от възстановяване на научните знания и не на последно място - актуалните рецесии и неустановеност в този воден басейн.

 

Държавата ще субсидира образованието на 42 611 новоприети студенти през идната академична година

 

Държавата ще субсидира образованието на 42 611 новоприети студенти през идната академична година. Това реши Министерският съвет като утвърди броя на одобряваните за образование студенти и докторанти в държавните висши учебни заведения и научните организации на Република България през образователната 2023-2024 година.

 

Частичното преструктуриране на план-приема беше направено през последните дни, в резултат на получени мнения от работодателски организации след приключване на периода на публичното разискване. С него се усилват местата за първокурсници по специалности от професионално направление „ Информатика и компютърни науки “, като за сметка на това се понижава приемът по професионални посоки „ Психология “, „ Администрация и ръководство “ и „ Икономика “, по отношение на бройките в първичния план, който беше оповестен за публично разискване.

 

За идната образователна година е заложено изцяло нарастване на местата за първокурсници с 1289 броя . То е в следствие от разбор на комплекс от условия, едно от които е по-големият брой на завършващите междинни учебни заведения - с 2 240 повече спрямо предходната година. Взети са поради и броят на признатите студенти през предходната година по професионални посоки и писма от консуматори на фрагменти на районно равнище.

 

По предложение на Министерството на здравеопазването е повишен броят на местата в професионално направление „ Здравни грижи “ и „ Обществено здраве “ за специалностите „ Медицинска сестра “, „ Акушерка “ и „ Управление на здравните грижи “. По поръчки на Министерството на защитата и Министерството на вътрешните работи е повишен и приемът по професионални посоки „ Военно дело “ и „ Национална сигурност “.

 

Предвижда се през образователната 2023-2024 година да бъдат признати 2 228 докторанти в държавните висши учебни заведения. 349 места за докторанти се разкриват и в научните организации - 202 в Българска академия на науките и 65 в Селскостопанската академия.

 

Правителството утвърди позицията на България за присъединяване в неофициалния Съвет „ Общи въпроси “

 

Министерският съвет утвърди позицията на България за присъединяване в неофициалното съвещание на Съвет „ Общи въпроси “ (СОВ), което ще се организира на 21-22 юни 2023 година в Стокхолм, Швеция.

 

На съвещанието на СОВ министрите ще обменят отзиви по отношение на възможни промени за приспособяването на Европейски Съюз към новите провокации, в това число при бъдещо разширение.

 

Ще се състои и работен обяд, в границите на който Европейска комисия ще рапортува по напредъка на Украйна, Молдова и Грузия в процеса на промени, според поетия ангажимент в заключенията на Съвета по разширение от м. декември 2022 година

 

Правителството утвърди позицията на България за Съвет „ Общи въпроси “

Министерският съвет утвърди позицията на България за присъединяване в съвещанието на Съвет „ Общи въпроси “ (СОВ), което ще се организира на 27 юни 2023 година в Люксембург.

 

Съветът ще продължи подготовката на постоянното съвещание на Европейския съвет на 29 и 30 юни 2023 година, като разиска плана на изводи на водачите, включващ тематиките Украйна, Икономика, Сигурност и защита, Миграция и Външни връзки. Под т. „ Други въпроси “ Председателят на Европейския съвет ще осведоми държавните и държавните ръководители за идната подготовка на Стратегическия дневен ред на Европейски Съюз за интервала 2024 година - 2029 година

 

По искане на Полша в дневния ред на СОВ е включена дискусионна точка по отношение на последствията от въглеродния пазар на Европейски Съюз върху други политики на Европейски Съюз.

 

Министрите ще бъдат осведомени с настоящото положение на договарянията по промяната на европейското изборно законодателство.

 

Предвижда се СОВ да утвърди Интегрираните характерни рекомендации по страни в границите на Европейския учебен срок за 2023 година и предаването им на Европейския съвет.

Очаква се показване и официално одобрение на 18-месечната стратегия на Съвета за интервала 1 юли 2023 година - 31 декември 2024 година, както информация от Шведското председателство за Стокхолмския симпозиум по въпросите на демокрацията и върховенството на закона, който ще се организира на 21-22 юни 2023 година в Стокхолм.

 

Правителството утвърди състава на българската делегация за Срещата на върха на страните-членки на НАТО на 11-12 юли 2023 година във Вилнюс

 

Министерският съвет на Република България одобри решение за установяване на състава на българската делегация за присъединяване в срещата на държавните и държавните ръководители на страните-членки на НАТО на 11-12 юли във Вилнюс.

 

В ръководената от министър-председателя акад. Николай Денков делегация за Срещата на върха са включени и министърът на отбраната Тодор Тагарев, заместник-министърът на външните работи Тихомир Стойчев и началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов.

 

Срещата на върха ще се организира на фона на коренно променената стратегическа среда на сигурност, подбудена от непровокираната и несправедлива война на Русия против Украйна, която е жестоко нарушаване на открития интернационален правов ред и удар против съществуващата архитектура на сигурност.

 

Основните резултати от срещата на върха във Вилнюс, свързани с продължаването на политическата и практическа поддръжка на Алианса за Украйна, надграждането на решенията за усилване на сдържащия и защитителен капацитет на Алианса и приемането на нов ангажимент за вложения в защитата, са приоритет на изпълнителната власт и са в компетенциите на отрасловите министри. Ангажиментите засягат директно ръководството и реализирането на държавната политика в региона на външната политика и интернационалните връзки, както и в региона на защитата и общото управление на Въоръжените сили.

 

Определени са нови представители на Министерския съвет в Националния съвет за тристранно съдействие

 

Правителството дефинира нови представители на Министерския съвет в Националния съвет за тристранно съдействие. Съгласно Кодекса на труда Националният съвет за тристранно съдействие се състои от по двама представители на Министерския съвет, на представителните организации на служащите и чиновниците и на работодателите. Националният съвет за тристранно съдействие се управлява от заместител министър-председател.

 

С приемането на Решение на Народното събрание на Република България от 6 юни 2023 година за избиране на Министерски съвет на Република България се постанова установяване на нови представители на Министерския съвет в Националния съвет за тристранно съдействие.

 

С решение на Министерския съвет за нови представители са определени Мария Габриел - заместител министър-председател и министър на външните работи, и Асен Василев - министър на финансите.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР